05 avgusta 2011 ~ 0 Comments

KOESD – tretje odprto pismo predsednikom

KOORDINACIJSKI ODBOR ZA EKO-SOCIALNO SLOVENIJO (KOESD)

 

 

PREDSEDNIK RS, PREDSEDNIK VLADE RS,  PREDSEDNIK DZ RS, POSLANCI DZ RS

 

TRETJE ODPRTO PISMO – NAJOSTREJŠE OPOZORILO NAJODGOVORNEJŠIM V RS,  TOKRAT TUDI MNOGIM BIVŠIM IN SEDANJIM POSLANCEM DZ RS

 

Glede na to, da nihče od predsednikov ni odgovoril na kritično vsebino v naših pismih s 3.5. in 14.5.2010 naslovljenih  na zgoraj navedene predsednike (le predsednik RS je poslal kratek vljuden odgovor),  istim predsednikom in tokrat tudi poslancem v vlogi Civilne družbe (CD) pošiljamo še tretje, še ostrejše pisno opozorilo. Namen tega tretjega pisma je, da  več ne ponavljate starih napak v škodo državljanov z zgrešenimi odločitvami ter da končno pričnete pošten, enakopraven in odkrit dialog – pogovor – razpravo z državljani oz. z zainteresirano CD, tudi s socialnimi partnerji, o najusodnejših vprašanjih za veliko večino ter  o naši skupni prihodnosti, da se torej čimprej konča ta napačna pot vsesplošnega siromašenja, vse večjega razslojevanja ter vse bolj uničujočega zadolževanja, tudi že v breme prihodnjih generacij. To pismo je namenjeno predvsem vladi in poslancem.

 

Konkretno vas opozarjamo na nekatere doslej najbolj zgrešene odločitve vas oz. vaših predhodnikov, ko ste zmotno posnemali druge ali hoteli izkoristiti druge  za naše ali vaše koristi:

 

1. V decembru 1991 ste z namenom, da bi bili čimbolj moderni, zahodni, sodobni, ter čimbolj »učinkovito« upravljali z državo. posnemali zahodne države in uvedli inštitut »Vlada« v Ustavo RS, namesto takratnega Izvršnega sveta Skupščine RS. To ste storili z namenom, da bi lažje vladali državljanom oz. da bi nas vse bolj obvladovali, nas lažje podrejali vašim ozkim interesom, ki so prihajali vse bolj nad skupne oz. nad javne interese.  Kako grenko ste se pri tem zmotili! Kako napačno ste kolo razvoja zasukali nazaj v zgodovino, v vse bolj uničujoči neoliberalni  globalni kapitalizem, se vidi vsakdan bolj. Vaš namen vladati ljudem in ljudi čimbolj obvladovati  (namesto izvrševati voljo oz. interese ljudi) se bo popolnoma izjalovil, ker v kratkem času ne boste skoraj nič  več »obvladovali«. Celo še hujše se vam je zgodilo (na žalost pa tudi nam zaradi vas),  sedaj vas celo obvladujejo že mnoge tuje inštitucije (s tem, da npr. nam diktirajo podaljšanje delovne dobe za upokojitev, višino minimalne plače delavcev, hitrejše odpuščanje delavcev, ukinitev otroških dokladov  dijakom in študentom po 18 letu starosti itd.)  in sicer:  Komisija EU, Mednarodni denarni sklad, OECD – čeravno še RS niti ni članica, NATO, ZDA  (npr. pri meji s Hrvatsko …), katerih žrtve in ujetniki ste že postali. Študentje in dijaki  (ter nekateri bolj grobi izven njih) so vam prejšnjo sredo  pokazali za uverturo kako lahko nekateri celo s kamenjem skozi okna dobijo po »glavi«, ko preveč ozkogledno in sebično »vladajo« šibkejšim oz. tistim, ki so jih izvolili. Ali se bo to stopnjevalo je odvisno od vas samih, če boste začeli končno odkrit enakopraven pogovor oz. dialog s socialnimi partnerji, če jim boste tudi prisluhnili ter tudi upoštevali njihove interese, ne pa na prvem mestu interese tujih bank, vlad, inštitucij.

 

2. V marcu 2003 ste državljane zavedli pred referendumom o vstopu v EU in NATO (23.3.2007) in sicer, ko ste vse počez javno izjavljali in obljubljali kako bo vse boljše za RS in kako bomo neto prejemniki sredstev iz proračuna EU. Tisti, ki so vam verjeli, da bomo na račun drugih držav članic EU po vstopu  RS v EU pri nas boljše živeli, so naivno glasovali za vstop. Sedaj pa plačujemo vaše napake vsi državljani.                                                                                

Kako zelo ste se zmotili tudi v tem primeru, vidimo ves čas in vsak dan bolj, saj je RS v bistvu (ko seštejemo vse izdatke za EU in vse prejemke od tam) ves čas velik neto plačnik  v EU, ne pa neto prejemnik, zato tudi tako zelo raste zadolženost RS.               

 

Vrhunec finančne in socialne katastrofe ter »EU prevare« za veliko večino pa prihaja sedaj, ko EU uradno zahteva, vi ste pa (vsaj predsedniki) že obljubili pomoč RS nekaterim članicam EU (Grčiji, Španiji, Portugalski, Italiji…) v skupni višini 3,184 milijarde €, ki jih nimamo nikjer in zaradi katerih sedaj hočete še več pobrati  narodu, kulturi, znanosti, zdravstvu…skozi rebalans proračuna RS in z novimi tujimi krediti.  Sedaj tudi vi vidite, da se ne da boljše živeti na račun drugih (držav članic EU) in da so bile vaše obljube pred referendumom za EU in NATO kratkovidne in zavajajoče na škodo večine RS. Morali boste biti tudi vi na koncu pošteni in odgovarjati za svoje odločitve.

 

3. Pred referendumom 23.3.2003 ste se zelo zmotili v še eni usodni zadevi, ko ste na veliko izjavljali, da se bo vprašanje o meji s Hrvaško zelo hitro, enostavno  in nalahko rešilo, ko bo RS postala članica EU in NATA, saj bo šlo za EU mejo. Tudi to je bilo kot vidimo popolnoma zgrešeno prepričanje vas politikov. Spet ste hoteli na račun drugih na lahko rešiti svoje stare nedokončane naloge. Celo obratno je, mnoge članice EU v resnici bolj držijo z Hrvaško, ki je izven EU, kot pa z RS, ki je v EU. V EU so izjavili, da gre za bilateralno vprašanje med RS in Hrvaško.

 

4. Enako se motite sedaj z arbitražnim sporazumom, ko pričakujete, da bo nekdo tretji boljše za RS(v večini tuji arbitri) rešil vašo 19 let staro nedokončano nalogo – določitev  meje s Hrvaško. To bi samo odložilo rešitev za nedoločen čas  v prihodnost, zelo verjetno pa v še večjo škodo RS. Iz do sedaj naštetih primerov jasno vidimo, da se ne  da tako pomembnih vprašanj rešiti s pomočjo in na račun drugih tako, da bi bilo boljše za nas. Vprašanje meje ne bo pravilno rešeno dokler imamo v RS tako nepošteno družbeno ureditev , ki je že19 let vse slabša za večino. Ko bomo pa vzpostavili pravično družbo s poštenimi družbenimi odnosi tudi pri nas, bo podobno sledilo tudi na Hrvaškem in drugje ter se bomo veliko lažje tudi dogovorili o meji. DNE 6.6.2010 JE TREBA GLASOVATI »PROTI«, TUDI ZA TO, KER BI BILO ZELO NEPOŠTENO OD NAS SLOVENCEV, DA BI MIRNO SOGLAŠALI IN PRIVOŠČILI, DA ZARADI KRATKOVIDNOSTI NAŠIH IN NJIHOVIH POLITIKOV ŠE HRVATE IN DRUGE NARODE IZ SFRJ DOLETI ENAKA »EU PREVARA« kot nas ter finančna oz. socialna katastrofa z več milijard € »pomoči« za bogatejše članice EU. TO   SEDAJ  GROZI NAM, ČE BI OSTALI ŠE NAPREJ V VEČINI POSLUŠNE OVCE V ŠE VEČJO  ŠKODO-DOLG NAŠIH OTROK, VNUKOV IN ŽE PRAVNUKOV, NA TO PA NE PRISTANEMO VEČ !!!

 

5. Naslednja vaša velika zmota pa je članstvo RS v OECD (med »najrazvitejšimi«), s katerim tudi ne bo nobene koristi za RS, že pred vstopom pa je bilo skoraj 5 milijonov € stroškov za RS. Pozneje bi bili stroški vse večji, vse bi bilo vrženo stran.  Tudi pri tem vas ne zanima mnenje državljanov. OECD pa že zahteva plinske terminale pri Trstu, na škodo RS.

 

Pozivamo vas torej ponovno javno, da takoj:

a)     ustavite  vstopanje v OECD, ker se bo tudi to hitro obrnilo zelo proti vam in proti nam,

b)    prekličete obljubljeno »pomoč« 3,184 milijarde € za vlade in banke v članicah EU, kjer so bistveno višje plače, pokojnine, socialne pomoči, življenjski standard državljanov, kot v RS,  izvoljeni ste bili v RS, ne pa v Grčiji… Če že hočete jim dajte »pomoč« iz vaših žepov !!!

c)     zaustavite  zmanjševanje in ukinjanje pravic delavcev, kmetov, upokojencev, študentov, dijakov, otrok, brezposelnih …

d)    pričnete najširšo javno razpravo z državljani oz. z zainteresirano CD o razvoju  družbenih odnosov v RS za prihodnost, za boljši jutri velike večine,

e)    začnete resnični vsebinski dialog s socialnimi skupinami tako, da boste drugo stran – sočloveka,tudi poslušali in upoštevali,saj niso državljani postavljeni zaradi vas oblastni-kov oz. politikov, ampak ste vi postavljeni oz. izvoljeni zaradi uresničevanja interesov državljanov ter ne pozabite, ZAČENJA SE LETO POŠTENEGA DIALOGA !!!

f)     če ne nameravate upoštevati zgoraj navedenega, sami odstopite od svojih funkcij in ne povzročajte še večje škode veliki večini državljanov in naravnem okolju, s tem boste omogočili čimprejšnje pravične družbene spremembe v RS.

 

Koper, 28.5. 2010                                                  KOESD

Koordinator Jožef Horvat

Poslano tudi:

–        medijem, Varuhinji človekovih pravic RS

–        Mreži za ohranitev socialne družbe, Zvezi društev upokojencev Slovenije – ZDUS

–        Dijaška in Študentska organizacija Slovenije, Društvo pisateljev Slovenije …

Comments are closed.