05 avgusta 2011 ~ 0 Comments

Pismo Varuhinji človekovih pravic

KOESD – Koordinator Jožef Horvat

Gažon 37 d, 6274  Šmarje

 

 

VARUHINJA ČLOVEKOVIH PRAVIC

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik

 

 

Spoštovana varuhinja !

 

V imenu našega odbora se vam zahvaljujem za obe vaši pismi – odgovora. Predsednik RS je po drugem pismu  odgovoril s kratkim vljudnim elektronskim dopisom v katerem je pokazal pozitiven odnos do naših ciljev in aktivnosti civilne družbe (CD). Predsednik Vlade RS, pa na 3 pisma do sedaj še ni dal nobenega odgovora, čeravno je ravno on najodgovornejši nosilec te politike »vse bolj napačne poti« RS.

Nisem siguren ali smo vam poslali tudi drugo pismo  predsednikom s 14.5.10 ter tretje pismo z 28.5.10 predsednikom in mnogim bivšim in sedanjim poslancem DZ RS.

V drugem pismu v glavnem opozarjamo na pravno nedopustnost kreditiranja drugih držav iz proračuna RS oz. po  mnenju mnogih uglednih ekonomistov v RS podarjanja  našega denarja tujim vladam in bankam, s posledičnim zmanjšanjem pravic državljanov RS.

V tretjem pismu pa opozarjamo na zgrešene odločitve Vlade RS in DZ RS v preteklih 19 letih, ko so nas vključevali v razna mednarodne institucije, s prepričevanjem državljanov, da bo tako lažje in boljše za RS, ker bomo imeli koristi od drugih oz.  na račun drugih…(da bomo neto prejemniki, da bo za nas cenejše, da bo meja s Hrvaško lažje in hitreje rešena itd.

Na vse to sem opozarjal tudi sam osebno javno, da  ni res, da ne bo tako, da bo slabše za večino …!

Danes vidimo, da se je začela in da prihaja prava socialna in finančna poguba oz. katastrofa, če bomo res morali plačevati še za napake tujih politikov v državah  (npr. Grčiji), kjer imajo državljani v povprečju že višje plače in  druge človekove pravice (npr. v javnem sektorju kot mi v RS).

 

Povprečni ljudje to razumejo vsak dan bolj v vse večjem številu, le politiki vse bolj delujejo kot, da bi bili nerazsodni, kot  da ne razumejo več kaj je in kaj ni dobro za večino v RS, kot da bi bili  uročeni ali hipnotizirani ali podobno.

Kot, da so ujetniki oz. žrtve tujih politikov, institucij oz. bank, kot da bi z njimi  vse bolj  upravljali Bilderbergi ali druge tuje škodljive institucije  ali organizacije in jim je vse  manj pomembna usoda, življenjski standard in osnovne pravice večine državljanov.

 

Nujno je potrebno, da se oblastniki, zlasti Vlada RS, takoj začnejo pogovarjati v enakopravnem dialogu s socialnimi partnerji in z zainteresirano CD o celostni RS, pravilni rešitvi najpomembnejših vprašanjih družbeno-ekonomskih odnosov za najbolj pravilen izhod s te napačne poti, ko se kolo razvoja vrti nazaj v zgodovino, v  prepovedano smer.

 

V zvezi s tem vas prosimo za dve dejanji, največ v interesu  velike večine državljanov:

a) če lahko vi znotraj vaše institucije varuha  z vašim pravnimi strokovnjaki pravno preverite ali je dopustno: po Ustavi RS, po pogodbi o vstopu v EU in po pogodbi o vstopu v evro območje, da bi  RS kreditirala oz. financirala druge države članice, ob istočasnem krčenju pravic proračunskih  porabnikov (tudi človekovih pravic vseh državljanov RS na področju iz zdravstva itd.)  in ob novem nevarnem zadolževanju RS oz. državljanov za tuje interese.

Vemo, da imate veliko dela, pa vas kljub temu prosimo za pregled določb teh predpisov, ker je z  že napovedanim rebalansom proračuna RS tudi že napovedano zmanjšanje človekovih pravic državljanov, vsaj na zdravstvenem področju, prometnem itd. Na TVS pa so javno povedali, da so plače železničarjev v Grčiji  v povprečju 3.300 € neto, v RS pa cca 1.100 € neto na mesec.

V vašem pismu ste nakazali, da boste v takšnem primeru ukrepali  oz. opozorili nosilce politike.  V četrtek 10.6.2010, pa je Vlada RS že odločala za rebalans proračuna RS tudi za 145 milijonov € za Grčijo.

Prosimo, če lahko ta odgovor dobimo v 15 dneh na naš naslov ali na E-pošto (pravicna.slovenija@gmail.com) ,

 

b) če lahko vi osebno kot nosilec te zelo odgovorne družbene funkcije v RS med 20. junijem  in najkasneje 10. julijem skličete in vodite nekje v Ljubljani okroglo mizo na temo: »Kakšne družbene ekonomske odnose, kakšen  razvoj naše družbe jutri potrebujemo v RS, da bo najbolj zagotovljen človekov materialni in  duhovni napredek ter najvišja stopnja človekovih pravic za veliko večino v RS. Predlagamo, da povabite: predsednika RS, predsednika Vlade RS, predsednika DZ RS, predsednike večjih reprezentativnih sindikatov, predsednico ZDUS, predsednika društva pisateljev Slovenije, predsednico ŠOS, predsednika Dijaške organizacije Slovenije,  predstavnico Mreže za ohranitev socialne države (Romano Zidar s FSD), predsednika Društva brezposelnih Slovenije, predsednika Nacionalnega sveta za kulturo (g. Miro Zupanič)   predsednika ZZB Slovenije in še druge po dogovoru. Prosimo tudi   predstavnika  za KOESD.  O podrobnostih se še lahko dogovorimo.

 

Je pa nujno treba to okroglo mizo (OM) sklicati  najkasneje do 10. julija, ker se dogodki na tej »napačni poti« vrstijo zelo hitro (v škodo pravic velike večine v RS), še hitreje pa bo šlo po 26.6.2010.  Na jesen  ne smemo tega preložiti. Na tej okrogli mizi bomo razpravljali v kulturnem, enakopravnem, mirnem, pravem  dialogu. Najboljše, da vi koordinirate in vodite razpravo, saj ste velik strokovnjak za psihologijo človeka.

Moramo vzpodbuditi in združiti dobro oz. najboljše  v dobronamernih  neobremenjenih in nesebičnih  ljudeh, ki dovolj razumejo in se pogovoriti odkrito, strpno ter argumentirano. Marsikdo ne ve kaj in zakaj se dogaja v RS in zakaj gre tako zelo in vedno bolj narobe za veliko večino in za naravo. Na koncu razprave mora priti do pravilnih predlogov za veliko večino, za veliko bolj pravično družbo v RS. Nekdo mora to storiti prvi v RS in to čimprej.

Moramo, torej biti pogumni in odločni  vsaj ožja skupina najprej, da bodo obupani državljani videli vsaj kanček svetlobe, vsak iskro, ki se bo potem zelo hitro širila  in rasla v vse širše konstruktivno družbeno gibanje, če bodo državljani videli, da gre za poštene namene in za skupne  najširše interese.

 

Sklepe in predloge s katerimi se bo  strinjala večina na okrogli mizi je treba nato poslati, kot sklepe za nujne  spremembe  v najširšo  javno obravnavo, tudi v DZ RS in Vladi RS.

 

Spoštovana ga. varuhinja!

To vas prosim  v imenu KOESD in v imenu mnogih stotisočev  v RS, ki imajo vsak dan slabši življenjski standard, vsak  dan manj človekovih pravic, ki ne vidijo upanja za prihodnost, po juniju, ko se bo v RS šele začela prava kriza, kot se že vidi in bodo imeli  še manj upanja za prihodnost.

Narod je v večini duhovno uspavan. Politično  pa zaslepljeni in ne vidijo bistva, kaj šele celote uničujočih posledic, ki bodo prišle, če se ne zaustavi čimprej ta napačna pot.

 

S sporno  »pomočjo« vsak dan drugim  državam je bolj kršen 2. člen Ustave RS, ki določa: RS je socialna država, seveda za svoje državljane, ne pa  najprej za  tuje bogatejše… in v breme svojih državljanov RS pa je že več let vse manj  sociale za svoje  državljane. To pa moramo najprej   spremeniti v RS, da bo več sociale.

Treba je sprejeti odgovornost in se odkrito pogovoriti in dogovoriti za  spremembe v interesu velike večine.

Če ne bomo čimprej to storili razumemo in  parlamentarno v zainteresirani CD, bodo to  lahko storile na veliko bolj »boleč« način negativne  družbene in naravne sile.

 

Lepo pozdravljeni.

 

Dosegljiv sem tudi na GSM 041 560-453

 

 

KOESD:

Koordinator Jožef Horvat

 

 

V priponki vam dostavljamo 2. in 3. odprto pismo KOESD oblastnikom.

 

 

 

Comments are closed.